• Autor fotografije: Hrvoje Gabrić
  • Autor fotografije: Hrvoje Gabrić
  • Autor fotografije: Hrvoje Gabrić
  • Autor fotografije: Hrvoje Gabrić
  • Autor fotografije: Hrvoje Gabrić

MrdujaPučkom feštom u Milni na Braču, u petak 26. srpnja 2013., s početkom u 20 sati, počinje, već tradicionalno, "Potezanje Mrduje", dvodnevna manifestacija nadahnuta legendom o drevnom nadmetanju Milnarana i Šoltana - čija je Mrduja? - otočić u akvatoriju između Brača i Šolte. U programu užežin natjecanja, na milnarskom trgu Žalo, sudjeluje puhački orkestar "Braščuta" iz Pučišća i glazbeni sastav "Macaklin bend" iz Malog Lošinja, uz gosta večeri Dražena Zečića.

U subotu, 27. srpnja 2013., u 18 sati, stotine brodica potezat će Mrduju privezani na konope sa šoltanske i bračke strane. Gosti i uzvanici te predstavnici medija, natjecanje mogu pratiti s dva komandna broda: Mali Jure i Filip. Zvukom topa "Topnika sv. Roka" iz Sutivana, označit će se završetak natjecanja i proglasiti pobjednik.

Završna svečanost održat će se u Stomorskoj na Šolti, istog dana s početkom u 21 sati. Za dobru zabavu zadužena je ekipa Radio Dalmacije, a za glazbu klapa ''Friži'' i Marko Pecotić Peco.

Organizatori su manifestacije "Potezanje Mrduje", koja se održava već šestu godinu za redom, Općina Milna i Općina Šolta te Turistička zajednica Općine Milna i Turistička zajednica Općine Šolta, uz pokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije te potporu županijske Lučke uprave.

SATNICA DOGAĐANJA

petak, 26. srpnja 2013.
  ROGAČ
20.30h - polazak katamarana s gostima prema Milni, uz pristajanje u Stomorskoj
  MILNA
20.30h - Žalo, nastup puhačkog orkestra "Braščuta"
21.30h - Žalo, nastup glazbenog sastava "Macaklin bend", uz gosta Dražena Zečića
02.00h - povratak Šoltana katamaranom na Šoltu
subota, 27. srpnja 2013.
  STOMORSKA
16.00h - polazak komandnog broda Filip iz Stomorske za Milnu
15:30h - polazak broda Rat iz Rogača za Milnu sa ŠGZ Olinta sa Šolte
  MILNA
17.00h - dolazak komandnog broda Filip iz Stomorske s gostima sa Šolte (vez na sredini rive) dolazak broda sa ŠGZ Olinta sa Šolte
17.30h - polazak oba komandna broda (Mali Jure i Filip) prema akvatoriju Mrduje
18.00h - Potezanje Mrduje
18.15h - završetak natjecanja uz zvuk topa "Topnika sv. Roka" iz Sutivana
18.45h - povratak brodova u Milnu i Šoltu
20:30h - polazak katamarana iz Milne za Stomorsku
  STOMORSKA
19:15h - dolazak komandnog broda Filip i broda sa ŠGZ Olinta u Stomorsku; nastup ŠGZ Olinta u mjestu Stomorska uz doček udruge Rusmarin s fritulama i hroštulama 21:00h - početak programa u Stomorskoj uz nastup klape Friži, Marka Pecotića, proglašenje pobjednika
02:00h povratak katamarana za Milnu