• Autor fotografije: Hrvoje Gabrić
  • Autor fotografije: Hrvoje Gabrić
  • Autor fotografije: Hrvoje Gabrić
  • Autor fotografije: Hrvoje Gabrić
  • Autor fotografije: Hrvoje Gabrić

Milnarsko srce ljetaMilnarani su u srijedu, 16. srpnja 2014., obilježili Dan općine i blagdan Gospe od Karmela "Milnarskom fjerom". Ove su godine, u okolnostima blokade općinskog računa, svojim mještanima i njihovim gostima, darovali milnarski ugostitelji.

Uz misno slavlje i svečanu procesiju milnarskom rivom, u 19.30 sati, održao se i prvi Sajam bračkih obrtnika, koji bi, u budućnosti trebao postati tradicionalan u Milni. Na milnarskom Žalu, u 22 sata, uz tombolu i nastup zbora Osnovne škole "Milna", publiku je, do jutarnjih sati, zabavljao Marjan Ban s pratećim sastavom "Diktatori".

Za tu prigodu, osiguran je besplatan prijevoz autobusom za one koji su se vratili u Split sutradan u četvrtak 17. srpnja prvim trajektom iz Supetra u 5 sati.

"Milnarska fjera" istodobno je drugi dan kulturno-turističke manifestacije "Milnarsko srce ljeta 2014.", koja je počela u utorak, 15. srpnja priredbom "Večer pisme i beside", koju, na skalinadi župne crkve Gospe od Blagovjesti, sedamnaestu godinu za redom, priređuje milnarska Klapa "Mrduja". Ove godine predstavili su svoj novi CD "Lanterna", uz goste žensku klapu "Pupe" iz Supetra. U literalnom dijelu programa, odnosno "besidi", interpretirani su stihovi na milnarskom narječju "cakavici", pjesnikinje Magde Marinković te Antonije Poklepović i Nine Kordić Gottestein, koje su govorile Antonija Kordić i Tonijela Marinelić.

U organizaciji Centra za kulturu Milna, idućih mjesec dana, odnosno, do blagdana Vele Gospe, na programu je više od 30 događanja, izložbi, priredbi i koncerata.

U Galeriji "Servantes" izložit će se crteži i skice Zorislava Bonačića Sarga, kamene lampe s tiffany staklom Marine Ivelić i Olega Samardžića te fotografije i ostala svjedočanstva milnarske povijesti u sklopu, ove godine, obnovljene, nekad tradicionalne, izložbe "Milna naših predaka" u odabiru Margarite Sveštarov Šimat.

Na milnarskim pozornicama predviđeni su nastupi puhačkog orkestra "BrassČuta" iz Pučišća, Limene glazbe "Selca", Glazbene udruge Glazbeni talenti iz Splita i Kulturno-umjetničkog društva "Ciciljona" iz Supetra, dok je, u prigodi Dana domovinske zahvalnosti na programu Večer klapske pisme, s klapama "Mrduja", "Blaca", "Turanj" i "Volat".

U Ložišćima, za Dane Kampanela, nastupit će Ana Domančić na flauti i Mario Penzar na orguljama, a više od 15 koncerata klasične glazbe ponudit će i Međunarodna glazbena ljetna škola UZMAH.

Također, bit će prikazana jedna od epizoda dokumentarnog serijala "Utrka 1000 otoka" Udruge Crno bili svit iz Sutivana, predstavom "Milne svjedok" glumac Miodrag Miki Trufunović obilježit će 50 godina svoga prijateljstva s Milnom, a Željko Pervan održat će svoj stand-up show "Na rubu Europe".

"Milnarsko srce ljeta 2014." realizira se uz pokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije te potporu Općine Milna i Turističke zajednice Općine Milna.

Preuzmite letak s programom >>>